preskoči na sadržaj

Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška

Login
 
Projekti

volonteri

ŠKOLSKI RADIO-SLOBODA MEDIJA

ŠKOLSKI RADIO - EMISIJA SIJEČANJ

ŠKOLSKI RADIO - VALENTINOVO

Tražilica
Izreka dana
 
Vodič za fakultete

Pomorski fakultet u Rijeci

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 10. 2023.

Ukupno: 40750
Ovaj mjesec: 2926
Ovaj tjedan: 844
Danas: 78
Udžbenici šk. god. 2023/2024.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Godišnjak maturanata

SAVJETI PEDAGOGA

Zaštita privatnosti

ZAVRŠNI RAD

UPUTE ZA IZRADU:

Upute za pisanje završnog rada

Pronalazak literature

POPIS TEMA:

ELEKTRO SMJER:

KOMERCIJALNI SMJER:

VREMENIK IZRADE

RASPORED OBRANE

POVJERENSTVO ZA OBRANU

VJEŽBENIČKE TVRTKE

VT NOTEK d.o.o

vtnotek@gmail.com

VT SJAJ d.o.o

sjajdoo2020@gmail.com

DRŽAVNA MATURA

UČENIČKI SERVIS

Vodič za stipendije

Vodič za preživljavanje u srednjoj školi

Muke po upisima ( za učenike osmih razreda)

Treći je mjesec, a već od nove godine svi te gnjave što ćeš upisati. Roditelji zabrinuto klimaju glavom kad se spomenu ocjene u sedmom i osmom razredu. Rođaci i susjedi imaju prijedloge i preporuke koja je škola za tebe najbolja. A ti? Imaš li uopće predodžbu što želiš, čime se želiš baviti u životu, osim zabave i druženja s prijateljima. Nisam baš sigurna da imaš volju o tome raspravljati.

Htio ne htio, taj dan se sve više približava. Ovih dana će iz srednjih škola dolaziti brošure, plakati, pa i osobe koje znaju više o zanimanjima i vrsti škole koju vam preporučuju. Neki od vas će ići na razgovor i testiranje kod psihologa ( njima će možda biti lakše jer će im stručnjak reći koje zanimanje je za njih najbolje) A onda...sve to je jako korisno ako su ti ocjene dovoljno dobre za željeno zanimanje ( tvoja želja ili želja roditelja).  Možda ćeš se ovih dana sjetiti da si mogao imati bar četvorku iz matematike u sedmom razredu, a ne trojku kao što ih ima većina u razredu. Mogao si, mogao si. Kao da sad to nešto vrijedi. Sada si u osmom razredu, muke po upisima samo što nisu krenule, a tebi je tako lijepo u osmom razredu. Najstariji ste u školi, ekipa se baš složila i bilo bi lijepo da ostanete svi skupa i u srednjoj. Možda ti pada na pamet da upišeš istu školu kao i većina u razredu , važno je da smo zajedno i sve će biti u redu. Naravno, tu ideju ne smiješ niti reći roditeljima, jer će biti svega. Odlučiš, mudro ću šutjeti do petog mjeseca, a onda, kao slučajno, odabrati istu školu kao Josip, Vedran i ostali dio ekipe. 

Kreće bombardiranje informacijama, upute kako ući u aplikaciju za upise, roditeljski sastanci, razgovori za ručkom, pa onda opet za večerom. Što uopće znači tehničar za mehatroniku, tehničar za računalstvo i slično. Mama naglašava da biraš samo škole koje su nam blizu, putovanje u udaljeni grad ne dolazi u obzir ( a baš si mislio otići u Zagreb u neku školu- koja god to bila).  Razrednici se trude pojasniti vam osnovne pojmove vezane za upis. Aplikacija je jednostavna, teže su igre u kojima ste već odavno profesionalci. Najteže od svega je donijeti pravu odluku. Imaš samo četrnaest godina i do sada su većinu važnih  odluka donosili roditelji. Sada, odjednom, svi očekuju da budeš dovoljno odrastao, dovoljno zreo da doneseš odluku u kojem smjeru će ići tvoj život. To je jako važno, ponekad presudno za sve ono što dolazi kasnije: posao, obitelj, mjesto stanovanja. Predaleko? E da, to se zove odgovorno odlučivanje, biti siguran da upravo to želiš. 

 Za utjehu, mnogi odrasli i danas prolaze muke po nečemu kao što ti prolaziš muke po upisima. Sve to je život. Svemu tome ćemo se možda zajedno smijati kada prođe, a ti budeš ponosan srednjoškolac, kakvu god odluku donio. I još jedna utjeha. Ispred tebe je još puno godina učenja i rada. Imaš vremena i promijeniti svoju odluku ako škola koju odabereš ne ispuni tvoja očekivanja. O tome ćemo razgovarati kasnije. 

Poslušaj sve što ti imaju reći oni koji znaju više o nekoj školi, pregledaj svoje ocjene, potrudi se poboljšati bar jedan dio, uvaži mišljenje roditelja, prijatelja, svih dobronamjernih ljudi, ali....odluka mora biti tvoja. 

Mira Linjaković, prof. savjetnik

Stručna suradnica pedagoginja u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška

Za sva pitanja na koja nemaš odgovor, pitaj pedagoginju, čekam te.

preskoči na navigaciju