preskoči na sadržaj

Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška

Login
Projekti

volonteri

ŠKOLSKI RADIO - EMISIJA SIJEČANJ

ŠKOLSKI RADIO - VALENTINOVO

Tražilica
Izreka dana
 
Vodič za fakultete

Pomorski fakultet u Rijeci

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 6. 2012.

Ukupno: 477253
Ovaj mjesec: 7067
Ovaj tjedan: 767
Danas: 189
Udžbenici šk. god. 2021/2022.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Godišnjak maturanata

SAVJETI PEDAGOGA

Zaštita privatnosti

ZAVRŠNI RAD

UPUTE ZA IZRADU:

Upute za pisanje završnog rada

Pronalazak literature

POPIS TEMA:

ELEKTRO SMJER:

KOMERCIJALNI SMJER:

VREMENIK IZRADE

RASPORED OBRANE

POVJERENSTVO ZA OBRANU

VJEŽBENIČKE TVRTKE

VT NOTEK d.o.o

vtnotek@gmail.com

VT SJAJ d.o.o

sjajdoo2020@gmail.com

DRŽAVNA MATURA

UČENIČKI SERVIS

Vodič za stipendije

Knjižnica

ŠKOLSKA KNJIŽNICA

 

"Školska knjižnica pruža obavijesti i spoznaje bitne za uspješno uključivanje u suvremeno društvo koje se temelji na znanju i informacijama. Školska knjižnica omogućuje učenicima stjecanje vještina za doživotno učenje, razvija njihovu maštu i pomaže im da postanu odgovorni građani.

Školska knjižnica pruža pomoć pri učenju, nudi knjige i ostalu građu koja omogućava svim članovima školske knjižnice da razviju kritičko mišljenje i postanu stvarni korisnici obavijesti, u svim oblicima i putem svih medija."

UNESCO-v manifest za školske knjižnice


 

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak, srijeda i petak

7:00 - 10:00 H

Utorak i četvrtak

9:30 - 12:30 h


Ena Javor Kučera, mag. bibl.
Vijesti
Godina čitanja
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 30. 4. 2021. 09:54

Ova godina proglašena je Godinom čitanja. U sklopu godine čitanja obilježili smo Tjedan čitanja u kojemu je i sama Noć knjige. Aktivnosti koje smo proveli su:

 1.  Knjiga kao lijek gdje su učenici 3.F razreda pronašli autore koji pišu knjige samopomoći te su izabrali 2 njihova citata i izradili digitalne plakate.
 2.  Upoznajmo školsku knjižnicu gdje su se učenici 2.F razreda upoznali sa načinom rada knjižnice i njezinim pravilima.
 3.  Kako vidim svoju knjižnicu. Učenici 4.F razreda izradili su mural koji je izložen u hodniku ispred školske knjižnice.
 4.  Godina čitanja - Tjedan čitanja - Noć knjige. Učenici 1.E razreda izradili su prigodan pano.
 5.  Radionica čitanja. Svi naši maturanti sudjelovali su na radionici čitanja djela Ingrid Divković.
 6.  Gostujuće predavanje. Autorica Ingrid Divković održala je online gostujuće predavanje svim našim maturantima.
 7.  Nastavnik – kako ga ja vidim. Učenici 1.K razreda izradili su avatare svojih nastavnika kao superjunaka te ih kreairali u jednu zajedničku fotografiju.
 8.  Knjiga dana! Kroz cijeli tjedan, svaki dan, na Facebook i Instagram stranicama škole objavljivani su najčitaniji naslovi naše knjižnice.
 9.  Što naši maturanti preporučuju? Nastavnica je provesla istraživanje među maturantima, top 3 lektire koje su im se najviše svidjele.
 10.  Trailer lektire. Maturanti su izradili trailere top 3 lektirna djela koja su im se najviše svidjela, a iskazali su ih anketom.
 11.  Aplikacija. Učenici 4.E razreda izradili su aplikaciju sa nastavnikom Zoranom Ivančićem. Uz pomoć aplikacije možete pretraživatikatalog knjižnice, vidjeti što se sve nalazi u knjižnici, je li knjiga koja vam je potrebna dostupna u knjižnici i još puno različitih opcija. Aplikaciju možete preuzeti na navedenoj poveznici: https://play.google.com/store/apps/details...

[OPŠIRNIJE]Digitalna noć muzeja
Ena Javor Kučera / datum: 29. 1. 2021. 14:57

2021. godina nam je započela jednako kako je i 2020. završila. Specifično! Pa na takav način obilježavamo i Noć muzeja.

Noć muzeja je manifestacija koja je započela 2005. godine i svake godine se održava u sve više gradova. Ove godine smo ju obilježili na malo drugačiji način, kako i sam njen naziv kaže - digitalno.

Učenici 2.E, 2.G, 3.F, 4.F i 4.K sudjelovali su na radionicama na kojima su proučavali virtualne izložbe nekoliko hrvatskih muzeja.


[OPŠIRNIJE]Statistika knjižnice za 1. polugodište
Ena Javor Kučera / datum: 8. 1. 2021. 10:17

Što se sve događalo u našoj Knjižnici u 1. polugodištu pogledajte na ovom kratkom izvješću.


Sve je odrađeno u skladu s propisanim mjerama.

 


[OPŠIRNIJE]Nagradni natječaj "Izradi digitalni straničnik i Razlistaj se!"
Ena Javor Kučera / datum: 25. 11. 2020. 08:17

S obzirom na epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi, nagradu Gradske knjižnice Slavonski Brod učeniku Luki Marijanoviću uručili su nastavnici (i mentori) Ena Javor Kučera i Dinko Pavić.

Kao što smo već spomenuli u objavi od prije, Luka je osvojio 2. mjesto na natječaju Gradske knjižnice Slavonski Brod "Izradi digitalni straničnik i Razlistaj se!".

Luki čestitamo i nadamo se da će njegova pobjeda inspirirati i druge učenike da se uključe u ovakve natječaje.


[OPŠIRNIJE]Festival prava djece
Ena Javor Kučera / datum: 17. 11. 2020. 12:22

Učenici 1.E u 1.G razreda pogledali su filmove čiji su autori njihovi vršnjaci, a filmovi su nastali povodom Festivala prava djece. Nakon filmova, sudjelovali su na radionici. Tema je mentalno zdravlje djece i mladih.

"Festival prava djece od prve godine nastoji zagovarati, educirati ali i živjeti participaciju, prvenstveno putem programske aktivnosti „Razgovor počinje filmom“ koja nastoji odgovoriti na potrebe i probleme djece i mladih putem osvjetljavanja gorućih tema kojima se bave odabrani filmovi. " (Izvor: https://festivalpravadjece.com/)

 


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige - natječaj Izradi digitalni straničnik i razlistaj se!
Ena Javor Kučera / datum: 6. 11. 2020. 13:48
Gradska knjižnica Slavonski Brod povodom manifestacije Mjesec hrvatske knjige raspisala je natječaj u kojemu su učenici trebali izraditi digitalni straničnik. Cilj natječaja bio je potaknuti učenike na kreativno stvaralaštvo korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija te osvješćivanje važnosti brige za prirodu. Na natječaju su mogli sudjelovati učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola s područja Brodsko-posavske županije. Možemo se pohvaliti da je ispred naše škole sudjelovalo 7 učenika koje ćemo ovom prilikom i spomenuti: Ivona Ivanišević, Filip Filjević, Eleonora Stipić, Melani Posavčević, Anja Vukelić i Toni Ruškan. Kao što vidite, naveli smo 6 učenika zato što jednog učenika moramo posebno spomenuti. Čestitamo našem učeniku Luki Marijanoviću na osvojenom drugom mjestu na natječaju. Svim učenicima čestitamo jer su njihovi radovi prošli dalje i objavljeni su u digitalnoj zbirci GKSB koju možete pogledati na navedenoj poveznici. Mentorstovo učenicima vodili su Dinko Pavić i Ena Javor Kučera.

[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige - ISLM Bookmark Exchange Project
Ena Javor Kučera / datum: 4. 11. 2020. 08:00

Učenici 3.E i 3.G razreda sudjeluju u projektu ISLM Bookmark Exchange Project. To je projekt u kojemu učenici izrađuju straničnike koji imaju zadanu temu i ujedno predstavljaju njihovo mjesto stanovanja. Svaka škola dobije zemlju partnera koju određuje organizacijski odbor projekta na način da učenici budu iste dobi i sličnoga zanimanja. Nama je ove godine dodijeljena škola Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola (https://csiha-hnanas.hu/) koja se nalazi u Mađarskoj.Projekt razmjene straničnika jednostavan je i zabavan način dijeljenja znanja i stjecanja novih prijatelja kroz školske knjižnice diljem svijeta. Nakon što su napravili straničnike, naši učenici su napisali pismo na engleskom jeziku te naveli nekakve svoje podatke ukoliko žele stupiti u komunikaciju s učenicima iz navedene škole. Poslali smo pisma i straničnike u Mađarsku i sa nestrpljenjem očekujemo njihovu pošiljku koja će biti sličnoga sadržaja te će svaki učenik koji je poslao svoj straničnik, dobiti jedan od nekog učenika iz Mađarske.


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige - gostujuće predavanje
Ena Javor Kučera / datum: 30. 10. 2020. 09:10

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige organizirali smo jedno gostujuće predavanje nastavnice Biologije i Kemije, Jasne Tomljenović, koja inače radi u Tehničkoj školi Slavonski Brod. Uz pomoć Zoom aplikacije i suradnje nastavnica, učenici 4.F razreda ponovili su što je to fotosinteza, naučili su iz kojeg voća i povrća možemo dobiti određene vitamine te za što su nam oni dobri. Kao i mnoge zanimljivosti kao što su: gdje rastu datulja i kokos, koje voće ne cvijeta, a ima plod...


[OPŠIRNIJE]Radionica za 1. razrede
Ena Javor Kučera / datum: 28. 10. 2020. 07:46

Učenici svih prvih razreda sudjelovali su na radionici upoznavanja školske knjižnice. Knjižnica bi trebala biti srce svake škole, a ono što ona nudi, kako funkcionira te koja je njena uloga saznali su naši polaznici.

Kako kaže John Lubbock: "Možeš sjediti u knjižnici i u isto vrijeme biti na sva četiri kraja svijeta."

 


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige - izložba "Gledajući svijet kroz ružičaste naočale"
Ena Javor Kučera / datum: 28. 10. 2020. 07:37

U sklopu Mjeseca Hrvatske knjige 2020. napravili smo malu izložbu bajki u holu naše škole. Bajke su napisali učenici 2.E i 2.G razreda na način da su dobili čarobne karte sa likovima i mjestima događa koje su morali uklopiti u tekst. Tema bajki je svijet koji nas okružuje, ali ne bilo kakav nego onaj savršeni, onaj koji gledamo kroz ružičaste naočale. 


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige - "Kada bi svijet bio..."
Ena Javor Kučera / datum: 22. 10. 2020. 16:03

Obilježavajući Mjesec hrvatske knjige učenici 2.E i 2.G razreda sudjelovali su u Knjižnici na radionicama "Kada bi svijet bio...".

Na trenutak su pobjegli od stvarnosti te uplovili u začaranu bajku. Naučili su što je to bajka, prisjetili se najpoznatijih autora bajki i koje su bajke pročitali. Uz pomoć čarobnih karata, napisali su bajke od kojih ćemo napraviti izložbu. Zaključili su da bajke nisu samo za djecu. wink


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige - Fotosinteza
Ena Javor Kučera / datum: 20. 10. 2020. 10:32
   
Učenici 1.E razreda sudjelovali su na radionici nastavnice Tatjane Zakarić koja je prilagođena temi Mjeseca hrvatske knjige. Učenici su saznali što je to fotosinteza te imali priliku vidjeti nekoliko pokusa. 🍀🌷🌾🌱📙📗📚

[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige
Ena Javor Kučera / datum: 15. 10. 2020. 15:18

I ove godine obilježavamo Mjesec hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenog. Pripremili smo nekoliko aktivnosti, radionica i predavanja kojima ćemo obilježiti navedeni događaj.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je planetu Zemlji, a moto je Razlistaj se!
Pratite nas 😃

[OPŠIRNIJE]Webinar "Prostor i oprema školske knjižnice"
Ena Javor Kučera / datum: 7. 10. 2020. 07:31
5.10.2020. godine održan je webinar 11. Okrugli stol za školske knjižnice: „Prostor i oprema školske knjižnice“ na kojemu je prikazana i naša knjižnica kroz fotografije koje smo im dostavili.
Fotografije su niže priložene kao i video u kojemu su prikazane.
Fotografija 1: Fotelja i knjiga
Fotografija 2: U čarobnom svijetu

[OPŠIRNIJE]Radionica
Ena Javor Kučera / datum: 7. 10. 2020. 07:26
Knjižnica nam je još uvijek u renovaciji no bez obzira na to, danas je na radionici u knjižnici sudjelovao 1.G razred.
Upoznali su se sa nastavnicom, knjižnicom, radom knjižnice te pravilima iste. Igrali su igru "Odmotaj klupko, pokaži osjećaj".

[OPŠIRNIJE]Pano za početak nove školske godine
Ena Javor Kučera / datum: 9. 9. 2020. 07:35
Pano za početak nove školske godine

Mi smo spremni za novu školsku godinu, a vi?


[OPŠIRNIJE]Upute za korištenje knjižnice u uvjetima bolesti COVID-19
Ena Javor Kučera / datum: 9. 9. 2020. 07:23

 

Na fotografiji možete vidjeti Upute za korištenje knjižnice u uvjetima bolesti COVID-19.

Budimo odgovorni!


[OPŠIRNIJE]Statistika školske knjižnice za 2019./2020. godinu
Ena Javor Kučera / datum: 9. 7. 2020. 08:58
Statistika školske knjižnice

Na fotografiji možete pogledati statistiku naše knjižnice za ovu školsku godinu.

Imajte na umu da je radno vrijeme knjižnice bilo drugačije zbog štrajka i za vrijeme virusa pa su rezultati malo drugačiji nego što bi inače bili. :D

 

 


[OPŠIRNIJE]Noć knjige 2020.
Ena Javor Kučera / datum: 24. 4. 2020. 12:16

(Izvor fotografije: https://nocknjige.hr/index.php)

Noć knjige je manifestacija koja je pokrenuta 2012. godine. Obilježili smo ju 23.4.2020. godine.

S obzirom na trenutno stanje u kojemu se nalazimo, morali smo izmijeniti aktivnosti koje smo planirali. 

Naši učenici i nastavnici, napisali su i prikazali zašto vole čitati.

 

Ena Javor Kučera, mag. bibl.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan dječje knjige 2020.
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 2. 4. 2020. 17:36

Danas se obilježava Međunarodni dan dječje knjige. U Digitalnoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice (https://digitalna.nsk.hr/pb/?concept=info&id=549540) nalaze se stare slikovnice iz fonda NSK kao i neke od najpoznatijih djela hrvatskih pisaca dječje književnosti. Prva svjetska dječja digitalna knjižnica pokrenuta je od strane američke Kongresne knjižnice te na navedenoj poveznici (http://en.childrenslibrary.org/) možete pronaći i čitati i neka naša najpoznatija djela dječje književnosti kao što je to djelo naše Ivane Brlić-Mažuranić Priče iz davnine. Nadamo se da ćete imati vremena i pročitati makar jedno djelo jer BAJKE NISU SAMO ZA DJECU. Kao što je i Cervantes rekao: „Nema knjige, a da se u njoj nešto dobro ne nađe.“

(izvor priloženog plakata: https://www.ibby.org/awardsactivities/activities/international-childrens-book-day)

Tekst: Ena Javor Kučera, mag. bibl.


[OPŠIRNIJE]MJESEC HRVATSKE KNJIGE
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 12. 11. 2019. 07:38

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige obilježava se svake godine u razdoblju od 15.10-15.11. U tom razdoblju nastoji se promicati knjiga i čitanje različitim aktivnostima i sadržajima. Ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige posvećena je glazbi i glasi: U ritmu čitanja. 11.11. učenici 3.e razreda sudjelovali su u radionici kojom smo obilježili Mjesec hrvatske knjige u našoj školi. Cilj radionice bio je pokazati da je čitanje zabavno i da se čitati može na različite načine. Program radionice ostvaren je kroz tri aktivnosti. U prvoj aktivnosti učenici su naizmjenično čitali odabrane tekstove na način da je svaki učenik pročitao kraći dio teksta drugačijim ritmom od prethodnog učenika, a time stvarajući vlastiti zajednički ritam čitanja. U drugoj aktivnosti učenici su igrali igru hvatanja sjedećih mjesta unutar prekida čitanja svaki puta drugačijim ritmom, prilikom kojeg bi se svaki puta izbacilo jednu stolicu dok se ne dođe do posljednje stolice na koju će sjesti jedan od finalna dva učenika nakon prekida čitanja. U posljednjoj, trećoj aktivnosti učenici su se podijelili u grupe i dobili zadatak napisati svoju činkvinu (petostih) prema uputama, u kojoj su trebali sažeti temu odnosno bit radionice, a zatim je svaka grupa čitala svoju činkvinu. Svi učenici su aktivno i s interesom sudjelovali u aktivnostima. Na kraju radionice, knjižničarka je učenicima podijelila straničnike.

Tekst i slike: stručna suradnica, knjižničarka Ena Cindrić


[OPŠIRNIJE]Otvorenje izložbe likovnih radova učenika naše škole
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 17. 5. 2019. 08:34

U četvrtak, 16.5., pod velikim odmorom, u holu škole otvorena je izložba likovnih radova učenika naše škole pod nazivom "#art work of #etešng" na kojoj je izloženo 113 likovnih radova.  Izložbu je osmislila i organizirala školska knjižničarka Angelina Bijelić, a talentirani učenici čiji su radovi izloženi su: Robert Šimunović, Renata Tančak, Zvonimir Majdandžić, Denis Aleksić, David Šimunović, Sandro Savi, Stjepan Friščić, Sara Strinavić, Danijel Kolundžija, Vito Poletto i Valentino Marjanović. Za atmosferu je bio zadužen Karlo Matijević koji je pripremio prigodnu tematski odgovarajuću elektroničku glazbu. Učenicima se riječima hvale obratila i muzejska pedagoginja Jelena Kovre. 
Ukoliko je netko propustio otvorenje, izložba se može pogledati i sljedeći tjedan.

tekst: školska knjižničarka Angelina Bijelić 
fotke: Ivana Jurašinović i Angelina Bijelić


[OPŠIRNIJE]Dan otvorenih vrata
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 10. 5. 2019. 15:52

U petak, 10.5., održao se Dan otvorenih vrata koji se obilježava kako bi učenici osmih razreda osnovnih škola iz bliže i dalje okolice mogli posjetiti školu i pregledati brojne sadržaje koji prikazuju neke od aktivnosti i mogućnosti koje nudi naša škola. Tako je i u školskoj knjižnici predstavljen rad i funkcija školske knjižnice, izložba stripova te učeničkih likovnih i literarnih radova. Učenici su upućeni u sve mogućnosti, aktivnosti i sadržaje koje nudi školska knjižnica te su uživo mogli pogledati napetu igru šaha između profesora i učenika. U knjižnici se predstavila i ekipa školskog radija koji ima svoj kutak u školskoj knjižnici.

 

tekst: školska knjižničarka Angelina Bijelić

fotke: Angelina Bijelić i Danijel Meseš


[OPŠIRNIJE]Noć knjige u našoj školi
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 24. 4. 2019. 10:22

23.4. od 8 do 12 sati obilježena je Noć knjige u našoj školi virtualnom izložbom učeničkih radova, virtualnom prezentacijom najpoznatijih stripova i fotografija s radionice o izradi stripa te izložbom stripova iz kolekcije Dražena Luketića i Lovre Jugovića. Stripove proizašle iz radionice o izradi stripa izradili su učenici: Sandro Savi, Sara Strinavić, Robet Šimunović, Danijel Kolundžija i Petar Spiedlick.
Ako niste uspjeli posjetiti izložbu, možete je pogledati naknadno unutar tjedan dana svakim radnim danom od 8 do 12.

školska knjižničarka Angelina Bijelić

 

[OPŠIRNIJE]Svečana dodjela nagrada za državni likovni natječaj "Koji si ti lik?!"
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 24. 4. 2019. 10:19

23.4. u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je Noć knjige 2019. Nakon otvorenja Noći knjige uslijedila je svečana dodjela nagrada i priznanja pobjednicima državnog likovnog natječaja "Koji si ti lik?!" i njihovim mentorima. Učenik i autor pobjedničkog stripa "Batman profesor" Sandro Savi i mentorica Angelina Bijelić prisustvovali su otvorenju Noći knjige te preuzeli priznanja i vrijedne nagrade.

tekst i fotke: školska knjižničarka Angelina Bijelić


[OPŠIRNIJE]Poziv na Noć knjige
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 18. 4. 2019. 12:00

Pozivamo Vas na Noć knjige u našoj školi koju obilježavamo u utorak, 23.4. Škola će biti otvorena za sve posjetitelje od 8 do 12 sati. Svi ljubitelji stripa moći će pogledati virtualnu izložbu stripova i učeničkih radova s radionice o izradi stripa, prelistati stripove koje su za izložbu donijeli Dražen Luketić i Lovro Jugović, te pročitati stripove učenika Sandra Savija, Sare Strinavić, Danijela Kolundžije te Petra Spiedlicka.

tekst i fotke: školska knjižničarka Angelina Bijelić


[OPŠIRNIJE]Rezultati nagradnoga natječaja "Koji si ti lik?!"
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 17. 4. 2019. 11:09

Strip "Batman profesor" učenika Sandra Savija (2. G) pod vodstvom mentorice Angeline Bijelić odabran je za najbolji u kategoriji srednjih škola na razini države.Državni natječaj za likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola provela je Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji sa stručnim suradnicima školskim knjižničarima.

Na natječaj su pristigla 72 litararna rada i 81 strip iz 78 osnovnih i srednjih škola Hrvatske i jedne hrvatske osnovne škole iz Luksemburga. Odabrani stripovi bit će nagrađeni i izloženi na otvorenju manifestacije Noći knjige, u utorak, 23. 4. u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Više informacija na: http://www.husk.hr/pobjednici-natjecaja-koji-si-ti-lik/

tekst i fotke: školska knjižničarka Angelina Bijelić


[OPŠIRNIJE]Predavanje "FAKE ≠ FACT"
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 10. 4. 2019. 12:37

U srijedu (10. 4.) podovom 2. dana medijske pismenosti (koji se održavaju od 8. 4. do 12. 4.) u našoj je školi školska knjižničarka Angelina Bijelić održala predavanje pod nazivnom "FAKE ≠ FACT".

Predavanje je održano pod satom razredne zajednice 3. F razreda, a obuhvatilo je osvještavanje kritičkog vrednovanja izvora informacija, medijsko i informacijsko opismenjavanje u vidu razvijanja sposobnosti razlučivanja pouzdanih od nepouzdanih informacija upoznavajući različite tehnike i modele propagande. Učenici su se upoznali s različitim vrstama i tehnikama propagande te osvijestili prisutnost i utjecaj nepouzdanih, netočnih i iskrivljenih vijesti te naučili koliko je važno provjeriti informacije kojima smo svakodnevno izloženi, osobito na društvenim mrežama i mrežnim stranicama.

Raspored događanja 2. dana medijske pismenosti možete pratiti na: https://www.medijskapismenost.hr/dani-medijske-pismenosti-2019-raspored-dogadanja/.

tekst i fotke: školska knjižničarka Angelina Bijelić


[OPŠIRNIJE]Radionica izrade stripa
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 27. 3. 2019. 14:00

Edukativno-kreativna radionica izrade stripa održana je 27.3. za vrijeme 6. i 7. sata u našoj školi.

Školska knjižničarka Angelina Bijelić održala je kratko izlaganje o stripu koje je obuhvatilo definiciju i obilježja stripa, povijest i razvoj, osnovne podatke o najpoznatijim stripovima, izražajna sredstva stripa, povezanost stripa s filmom te upute za izradu stripa na temu "Koji si ti lik?!"

Nakon izlaganja, učenici su izrađivali vlastite stripove različitih žanrova služeći se različitim tehnikama. U procesu su nastajanja novi maštoviti ostvaraji, a nakon što budu dovršeni, bit će poslani na nagradni natječaj povodom Noći knjige i prezentirani na virtualnoj izložbi. 

tekst i fotke: školska knjižničarka Angelina Bijelić


[OPŠIRNIJE]Radionica izrade stripa
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 21. 3. 2019. 23:27

Radionica izrade stripa održat će se 27.3. (srijeda) 6. i 7. sat u učionici EJ3.

Svi zainteresirani koji se još nisu prijavili, mogu se prijaviti u školskoj knjižnici.

Polaznici radionice mogu ponijeti svoj crtaći pribor, odabrati omiljenog lika iz svijeta stripa ili književnih djela i izraditi svoj strip. 

6 najboljih radova šaljemo na natječaj "Koji si ti lik?!" (za detalje klikni na navedeni link), a svi radovi bit će fotografirani i predstavljeni na virtualnoj izložbi.

http://www.husk.hr/wordpress/wp-content/uploads/2019/03/Natje%C4%8Daj-Koji-si-ti-lik.pdf

Tekst i slike: Angelina Bijelić


[OPŠIRNIJE]Dani hrvatskoga jezika u školskoj knjižnici
SINIŠA NOVAKOVIĆ / datum: 15. 3. 2019. 12:53

Dani hrvatskoga jezika obilježavaju se od 11. do 17. ožujka svake godine. Tim povodom izrađen je pano s jezičnim savjetima preuzetima iz Hrvatskog pravopisa. Učenici su čitali jezične savjete te komentirali navedene najčešće pogreške u pisanju i govorenju.

tekst i pano: školska knjižničarka Angelina Bijelić

fotografija: školska knjižničarka Angelina Bijelić


[OPŠIRNIJE]RSS


Učenički radovi
 
Kako bi učenici i učenice dobili priliku izraziti svoju kreativnost, stil, ali i poznavanje engleske gramatike i raspon svog vokabulara, nastavnica im je omogućila pisanje sastavka pod nazivom "A haunted house". Učenici nisu imali određen rok, broj riječi ili žanr svog sastavka. Jedina uputa koje su se morali držati bio je uvod priče, a razrada i rasplet ovisio je o njima:
 
"I walked the dog after dinner last night and when it was time to return home, I decided to take a shortcut throught the woods. On the edge of the wood stood a deserted house. When I walked past the house I heard a strange noise. Suddenly, ..."
 
U nastavku možete pročitati kako su taj zadatak izvršili učenice i učenici naše škole.
 
preskoči na navigaciju