preskoči na sadržaj

Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška

Login
 
Projekti

volonteri

ŠKOLSKI RADIO-SLOBODA MEDIJA

ŠKOLSKI RADIO - EMISIJA SIJEČANJ

ŠKOLSKI RADIO - VALENTINOVO

Tražilica
Izreka dana
 
Vodič za fakultete

Pomorski fakultet u Rijeci

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 10. 2023.

Ukupno: 40750
Ovaj mjesec: 2926
Ovaj tjedan: 844
Danas: 78
Udžbenici šk. god. 2023/2024.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Godišnjak maturanata

SAVJETI PEDAGOGA

Zaštita privatnosti

ZAVRŠNI RAD

UPUTE ZA IZRADU:

Upute za pisanje završnog rada

Pronalazak literature

POPIS TEMA:

ELEKTRO SMJER:

KOMERCIJALNI SMJER:

VREMENIK IZRADE

RASPORED OBRANE

POVJERENSTVO ZA OBRANU

VJEŽBENIČKE TVRTKE

VT NOTEK d.o.o

vtnotek@gmail.com

VT SJAJ d.o.o

sjajdoo2020@gmail.com

DRŽAVNA MATURA

UČENIČKI SERVIS

Vodič za stipendije

Smjerovi

Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška

obrazuje učenike za slijedeća zanimanja:

 

TEHNIČAR ZA RAČUNALSTVO

 

Vrsta i tip programa: Strukovni program četverogodišnjeg trajanja obrazovanja

Obrazovni sektor: elektrotehnika i računalstvo

 

 • Opis zanimanja:

Računalni tehničar bavi se računalima. Sastavlja, servisira i održava sklopovsku opremu ili hardver računala te instalira gotove programe u računalo. Računalni tehničar sastavlja računalne uređaje po tehničkoj dokumentaciji koja sadrži postupak izvedbe.
Nabavlja komponente za računalo (matičnu ploču, tvrdi disk, grafičku karticu, disketnu jedinicu) i provjerava njihovu ispravnost prije ugradnje, te priprema i pomoćni materijal (vodove za priključak, ispravljače i sl.). Nakon spajanja računala (tipkovnice, monitora , pisača) uključuje računalo i  provjerava  ispravnost rada na njemu koristeći se gotovim programima.
Tehničar za računalstvo održava, servisira i otklanja neispravnosti na računalu. Bavi se i dogradnjom dodatne opreme i proširivanjem rada računala, npr. proširenjem memorije, spajanjem modema i sl. Za održavanje računalnih uređaja nužna su stručna znanja iz elektrotehnike i ostalih tehničkih područja, pa je važno stalno stručno usavršavanje.
Računalni tehničar radi u radionicama za sastavljanje i servisiranje računala, odjelima za nabavu komponenata za električne uređaje i u proizvodnji nekih komponenata elektroničkih uređaja ili pomoćne opreme.
Radi i u organizacijama u kojima su računala uključena u proces rada, gdje je potrebno održavanje računala i računalne mreže (proizvodne, zdravstvene, financijske i druge organizacije).

Napomena: u trećem razredu polaznik bira jedan od ponuđenih izbornih strukovnih modula s pripadajućim nastavnim predmetima u trećem i četvrtom razredu: programerski izborni modul (M1/M2/M3) ili sistemski izborni modul (M1/M2/M3).

 • Nastavni plan i program:

Učenici mogu polagati i ispite državne mature koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini. Pri tome je obavezno položiti ispite iz hrvatskog jezika, stranog jezika i matematike, na A (višoj) ili B (nižoj) razini. Učenik može odabrati polagati izborne ispite prema postavljenim zahtjevima visokoškolske ustanove koju je odabrao.

 

TEHNIČAR ZA MEHATRONIKU

Tehničar za mehatroniku je zanimanje koje daje znanja iz područja mehanike, elektrotehnike, elektronike, automatike, informatike, senzorike i robotike.

Područje mehanike pokriva teoriju i dizajn mehaničkog dijela mehatroničkog sustava. Konstrukcija finomehaničkih elemenata se uči na računalima s programima AutoCAD, CATIA.

Područje elektrotehnike pokriva teoriju i zakonitosti osnova, a na praktičnom dijelu se kroz laboratorijske vježbe provode mjerenja i spajaju električne komponente. Na elektromotornim pogonima proučavaju se karakteristike elektromotora, istosmjerni, izmjenični i step motori te frekvencijski pretvarači .

Područjem elektronike pokriva se elektronički dio mehatroničkog sustava, od teorije, dizajna do praktične realizacije izrade tiskanih pločica. Težište je postavljeno na digitalnoj elektronici, električkim sklopovima koji su sveprisutni u današnjem tehničkom okruženju.

U automatici se uče osnovni principi upravljanja i regulacije mehatroničkog sustava. Temeljni predmeti su pneumatika, hidraulika, senzorika koji se sustavno proučavaju kroz praktične zadatke na laboratorijskim vježbama. Programiraju se mikrokontroleri, programibilni logički kontroleri i SCADA sustavi ali se uče i mrežne aplikacije upravljanja putem Interneta.

 • Nastavni plan i program:

 

 

KOMERCIJALIST

Cilj obrazovanja za komercijalistu je postići osposobljenost za samostalno i uspješno obavljanje poslova nabave, prodaje i organizacije poslovanja i logističkog procesa u veleprodajnim, maloprodajnim, proizvođačkom, ugostiteljskim, hoteljerskim i turističkim poduzećima, javnim, carinskim i drugim skladištima, u slobodnim zonama, zračnim lukama, željezničkim kolodvorima, pomorskim lukama, robnim terminalima te izvođenje poslova vanjske trgovine pri razmjeni robe i različitih vrsta gospodarskih usluga s inozemstvom.

Specifični zadatci:

 • osposobiti učenike za rad s robom, upoznati se sa širokim asortimanom roba
 • steći komunikacijsku kompetenciju u svim kategorijama komuniciranja
 • osposobiti učenika za samostalno obavljanje prometa robe
 • postupnim učenjem stručno-teorijskog dijela iz područja računovodstva svladati i razumjeti druge sadržaje iz trgovačko-komercijalne struke
 • razviti pozitivna razmišljanja o poduzetništvu  i poduzetnicima  kao temelju i nosiocima gospodarskog, a time i sveukupnog razvoja RH
 • osposobiti učenika za samostalno rješavanje određenih pravnih problema u svezi komercijalnog poslovanja u trgovačkim društvima
 • upoznati  učenika sa pojmovima iz područja opće psihologije, koji će se moći koristiti i u osobnom i u profesionalnom životu.
 • razviti kod učenika smisao za suvremeno pristupanje tržištu, te ih osposobiti za samostalno obavljanje marketinških aktivnosti
 • osposobljavanje za uspješan izbor vrste transporta, ovladavanje tehnikom špediterske djelatnosti i tehnikom osiguravanja robe u transportu u opsegu primjerenom komercijalnim poslovima
 • osposobiti učenike za uspješno obavljanje vanjskotrgovinskih poslova kroz stjecanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja o vanjskoj trgovini
 • osposobiti za samostalno svladavanje radnih procesa u prodavaonici, poslova vezanih uz skladišno poslovanje i otpremu robe
 • razviti kod učenika osobine bitne za  zanimanje komercijalist-etičnost, ljubaznost, takt, poduzetnost, brzina, točnost, istrajnost, dosljednost, logiku razmišljanja, osjećaj odgovornosti prema poslu.

 

Nastavni plan zanimanja: KOMERCIJALIST

TEHNIČAR ZA ELEKTRONIKU
 
Tehničar/ka za elektroniku radi na pripremanju razvojne, tehnološke i operativne dokumentacije proizvodnje, ispitivanju elektroničkih komponenti i sklopova, montiranju i ispitivanju elektroničkih uređaja i opreme, njihovu posluživanju i održavanju, tehničko-administrativnim poslovima, izradbi elektroničkih sklopova i/ili uređaja te prodaji i promidžbi elektrotehničkih i elektroničkih proizvoda. Bitan dio posla ovog zanimanja je preventivno održavanje. Središnja i integrirajuća kompetencija ovog zanimanja je objedinjavanje poslova projektiranja, montaže i održavanja elektroničke opreme, pri čemu se primjenjuju kompetencije i korelacije iz područja elektrotehnike i računalstva.
Pristupnici koji uspješno izrade i obrane završni rad završavaju obrazovanje i dobivaju kvalifikaciju Tehničara za elektroniku, osposobljeni su za tržište rada kod poslovnih subjekata čija je djelatnost povezana s poslovima izradbe i održavanja elektroničkih sklopova i uređaja, upravljanja i regulacije sustava automatskog upravljanja, projektiranja telekomunikacijskih i električnih instalacija i sklopova te njihovo spajanje prema shemama spajanja.
 
*Napomena: U trećem razredu polaznik bira jedan od pet ponuđenih izbornih strukovnih modula s pripadajuća dva nastavna predmeta. U četvrtom razredu polaznik bira jedan od pet ponuđenih izbornih strukovnih modula s pripadajuća dva nastavna predmeta.
 
 preskoči na navigaciju